Mikaela Bjerring Passion För Hälsan

Fel val av levande ljus kan skada

din hälsa!

by MIKAELA BJERRING on 15 DECEMBER, 2014 · 0 COMMENTS

in AROMATERAPIBLOGGETERISKA OLJORHÄLSAHÄLSOTIPS

I det kalla vintermörkret så kan levande ljus vara en enorm stämningshöjare och få den ruggiga årstiden att bli både mysig och charmig. Men den bittra sanningen är dock att fel val av ljus kan vara både hälsovådligt och en stor miljöbov.

http://passionforhalsa.se/fel-val-av-levande-ljus-kan-skada-din-halsa

paraffin ljus kan vara skadligt
I Sverige tänder vi otroliga mängder ljus varje år, närmare bestämt över 300 miljoner, och en stor mängd av dessa är paraffinljus och syntetiska doftljus. Forskning visar att de billigaste och vanligaste värmeljusen som helt eller delvis består av paraffin kan vara skadliga för såväl vår hälsa som för miljön. När paraffinet blir varmt avger det cancerogena ämnen som dessutom spär på växthuseffekten. Trots detta väljer många tillverkare av ljus att inte skriva ut vad de innehåller på förpackningarna vilket gör att konsumenterna inte alltid är medvetna om vad de köper.

Vad studier visar om

paraffinljus

Vid South Carolina State University har forskare studerat vad som händer vid förbränningen av olika slags ljus. Laboratorietester visade att de gjorda av paraffin utsöndrar många skadliga kemikalier. Till största delen därför att de brinnande ljusen inte kan skapa tillräckligt höga temperaturer för att förbränna farliga molekyler som toluen och bensen, ämnen som kan kopplas till såvälcancer som astma. Forskarna är eniga om att användning av paraffinljus år efter år kan bidra till hälsoproblem.

Syntetiska dofter – en

hälsobov!

Den europeiska konsumentbyrån BEUC undersökte 76 olika doftförbättrare som innehöll syntetiska doftämnen. Det handlade om olika typer av doftljus, vätskor och sprayer som människor använder i sina hem och i sina bilar för att skapa väldoft. Ett stort antal av produkterna visade sig innehålla syntetiska kemikalier som inte borde finnas där och som kan vara skadliga för vår hälsa.

Kontrollen av kemiska substanser är hård i Sverige och inom EU, men doftförbättrare klassas inte som kemiska substanser, så då blir reglerna mycket vaga. Man menar på att det är upp till producenterna att tillverka säkra produkter. Vilket återigen innebär press på oss som konsumenter att bli medvetna och göra val efter vår egen kunskap.

Bra alternativ av ljus

Men från det negativa och bittra till det positiva och sköna –  Det finns underbar alternativ! Ljus tillverkade av 100% stearin som är miljömärkt är ok (eftersom icke-miljömärkt stearin kan komma från palmolja). Men de bästa alternativen tycker jag är ljus gjorda från bivax eller sojavax vilka varken skadar din hälsa eller miljön.

För att ge er ett underbart exempel på bra ljus så är Tru melange ekovänliga doftljus från harmonyhome är inte bara ofarliga för hälsan och miljön, utan bidrar till välbefinnandet på många nivåer. Ljusen är helt underbara och dofterna förföriska. Det är svårt att inte känna sig upprymd av de eteriska oljorna vars doft fyller hemmet i vintermörkret. Dessa miljövänliga aromaterapiljus är tillverkade av 100% sojavax/bivax och rena eteriska oljor och självklart inga kemiska tillsatser – en fröjd för alla sinnen.

Eteriska oljor är väldoftande substanser som finns i många olika örter och växter. De utvinns ur citrusfrukter, blommor, blad, rötter och bark från olika växter. Jag har skrivet en hel del innan om eteriska oljor och dess individuella egenskaper och om hur de olika dofterna påverkar oss  på olika sätt genom att höja välbefinnandet, eliminera negativa känslor, ge energi, bidra till bättre koncentration, ge  avslappning ect. Det är även det som gör dessa ljus så underbara! De bidrar till välbefinnandet på så många nivåer och inte att glömma, ett giftfritt mys i vintermörkret!

Tru Melange Therapie candles mobil

 
Vad tar en certifiering för naturlig hudvård hänsyn till?
- Att råvarorna utvinns på ett sätt som säkerställer återtillväxt
- Tillåter viss eller ingen del syntetiska ingredienser
- Har riktlinjer för andelen ekologiskt innehåll i produkterna

Na True certifierad hudvård
- För att ett märke ska få använda certifieringen krävs det att 75% av sortimentet har ett ekologiskt innehåll.
- Mellan 70-95% ekologiskt innehåll/produkt krävs.
- Inga syntetiska ingredienser.

Märken som har Na True certifieringen: WeledaDr HauschkaNaturligtvisKneipp (ej alla produkter)

BDIH certifierad hudvård
- Inga min- eller maxnivåer av ekologiskt innehåll krävs.
- Inget syntetiskt innehåll, bara naturliga ingredienser.

Märken som har BDIH cert. : I+M naturkosmetikLogona


Ekocert certifierad hudvård

- Ska innehålla 95% naturliga ingredienser och 5-10% ekologiskt.
- Får innehålla 5% syntetiska ingredienser.

Märken som har Ekocert: Urtekram

Soil Association certifierad hudvård
- Ska innehålla minst 95% ekologiska ingredienser.
- Inga syntetiska ämnen får förekomma i någon del av produceringsledet.
- Anses vara den hårdaste certifieringen.

Märken som har Soil Association: Green peoplePukka Ayurveda Skincare

ECO Control certifierad hudvård
- Ska innehålla ekologisk råvara om sådan finns av ingrediensen.
- Alla ingredienser ska vara av naturen nedbrytbara och inga fossila ingredienser såsom petroleum får användas.
- Alla ingredienser måste vara deklarerade i innehållsförteckningen, även de som bara ingått i tillverkningsprocessen.
- Förpackningar och tillverkning måste vara miljövänligt.

Märken som har ECO Control certifierad hudvård: AnneMarie Börlind

Svanenmärkt hudvård
- Svanenmärkta hudvårdsprodukter ska vara lätt nedbrytbara i vattenmiljö för att inte skada vattenlevande växter och djur.
- Svanen ställer krav på miljöanpassade förpackningar.
- Svanen har högt ställda krav på vad som får ingå och i vilken mängd med hänsyn till allergi och   andra hälsorisker.


Leave a Reply