Nu är tiden inne för levande ljus och mys. Men var kräsen i valet av ljus.

1911726_10152307859820904_5609876518609872507_n

 

Studier visar att paraffinljus avger cancerframkallande ämnen vid förbränning. Och bildar koldioxid som påverkar klimatet.

Forskare vid South Carolina State University har studerat vad som händer vid förbränningen av olika slags ljus. Vid laboratorietester visade paraffinljusen på höga toppar för många kemikalier. Till största delen därför att de brinnande ljusen inte kan skapa tillräckligt höga temperaturer för att förbränna farliga molekyler som toluen och bensen, ämnen som kan kopplas till såväl cancer som astma.

Även om mängderna är så små att det tar många år innan hälsan påverkas, bör de rum där paraffinljus används därför vara väl ventilerade, råder forskarna. De avråder även från att använda ljusen alltför ofta.

Amid Hamidi, en av forskarna bakom studien, påpekade vid ett föredrag för American Chemical Society i Washington att folk inte behöver oroa sig över att tända ett enstaka ljus då och då.

- Men att tända många paraffinljus varje dag i åratal, eller tända dem ofta i ett dåligt ventilerat badrum vid badkaret, kan orsaka problem.

Professor Lars Barregård, specialist i allmänmedicin samt yrkes- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin, instämmer i de amerikanska forskarnas råd.

- Javisst, det kan finnas anledning att avråda från det. När organiskt material förbränns bildas alltid flyktiga kolväten. Det är troligt att det avgår mindre kolväten från stearinljus än från paraffinljus.

Forskare vid Lunds tekniska högskola som studerat förbränning av olika typer av ljus har funnit att halterna av ultrafina partiklar kan bli hög vid förbränning av paraffinljus. Och troligen är det just ultrafina partiklar som är det största orosmolnet vad gäller paraffinet, menar Lars Barregård.

- Däremot har en tysk undersökning visat att kopplingen till cancerframkallande och irriterande ämnen inte är lika stark. Man har här sett att förbränningen av 30 ljus i ett rum under tre timmar ger mindre hälsofarliga utsläpp än om någon röker en cigarett i rummet. Men det finns ändå anledning att rekommendera stearinljus framför paraffinljus.

Paraffin används i både värmeljus och vanliga ljus. Men värmeljus av stearin, som är ett miljövänligare alternativ, är inte lätta att hitta.

Och de som finns är ofta tillverkade av palmolja, visar GP:s undersökning.

- Vi tycker inte om palmolja om den inte är miljömärkt, säger Sara Örberg, handläggare Bra Miljöval vid Naturskyddsföreningen.

Som konsument kan du titta efter märkningen RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil, ett certifieringsverktyg för palmoljeproduktion) på förpackningen. Det är en garanti för att palmoljan inte kommer från jätteplantager vars produktion ger stora ekologiska och sociala problem.

Skrivet av Maria Backman

 

Brand

Den mest akuta faran med ljus är brandrisken. Ställer du flera ljus tillsammans kan de flamma upp i en stor låga och orsaka brand.

 

 

Bästa ljusen för miljön

Stearinljus, men undvik palmolja. Välj Svanenmärkta ljus eller ljus märkta RSPO. Eller ljus av bivax eller soja.

*Paraffin är en fossil oljeprodukt. Vid förbränning bildas koldioxid som påverkar klimatet. Årligen eldar vi upp paraffinljus motsvarade koldioxidutsläppen från 15 000 bilar. Dessutom kan paraffin vara ett miljögift om det kommer ut i naturen.

* Stearin består av förnyelsebara råvaror. Stearin utvinns ur animaliska eller vegetabiliska fetter.

 

 

Sortera koppen

Vi använder 300 miljoner värmeljus per år i Sverige. Om de förbrukade värmeljuskopparna av aluminium lämnas till återvinning kan 95 procent av energin och 100 procent av metallen sparas. Återvinning av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid. Och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst. Värmeljuskoppar ska sopsorteras som metallförpackningar på återvinningsstationen.

(Källa: Naturskyddsföreningen)

 

BRA VAL:  WWW.HARMONYHOME.SE

2014-08-01 14.08.52

 


Leave a Reply