Friskare mage & Plattare mage 2014
Från omega-3-rika frön till kryddor som tar upp kampen mot cancer, vi tar en titt på supermaten som du kanske inte har full koll på men som borde hamna i din varukorg. Först ut är adzuki bönor. En röd böna som har en av de högsta antioxidantnivåerna bland supermat. De är en bra källa för kolhydrater, vegetabiliskt protein och lösliga fibrer som kan hjälpa kolesterolhalten i blodet. Bönorna har också höga halter av kalium, som kan hjälpa till att sänka högt blodtryck. Dessutom innehåller bönorna zink, som hjälper till att bibehålla hälsosamma blodsockernivåer och skyddar lederna från inflammation.
Kålväxter, kål och hälsa -
näring,
energiinnehåll
Kålväxter är supermat i alla bemärkelser, väldigt underskattade men ändå bland det bästa vi har!
Alla kålväxter innehåller massor av vitaminer ochmineraler: främst mycket C-vitamin, beta-karoten (A-vitamin), kalcium, och järn mf. De är godaantioxidanter. Precis som de flesta grönsaker så är de väldigt energisnåla. Innehåller bara ca 1 – 3 % protein, 0 – 1 % fett, 2 – 6 % kolhydrater, 1 – 3 % fibrer, restenvatten. Kålväxter är även bra för immunförsvaret, är bakteriedödande, innehåller även pektin som är blodsockersänkande, den sänker även det onda LDL- kolesterolet, renar kroppen från toxiner mm. Kål anses även renande för levern. se leverrening. Kålväxter innehåller även ett enzym som bildar indoler och isotiocynater som skyddar mot olika sjukdomar. Kålväxter är bra för magen, innehåller nyttobakterier, se Probiotika. Kålväxter innehåller glukosinolater (svavelhaltiga ämnen) som är bra mot inflammationer, bl.a. ledgångsreumatism. Kålväxter fungerar som antioxidanter och är bra för att motverka cancer (äranticarcinogena), bl.a. i matsmältningsorganen, men även bröstcancer och lungcancer enligt senare forskning. http://www.halsosidorna.se/Kalvaxter.htm Obs! redan de gamla grekerna använde kålväxter för 2000 år sedan för att skydda mot cancer!
RECEPT:
Kryddinkokt rödkål med äpplen och fikon
500 g rödkål, strimlad 1 schalottenlök, finhackad 2 msk smör 2 dl rödvin 1 msk honung 1 bit hel kanel 2 lagerblad 6 kryddpepparkorn 2 svenska syrliga äpplen, skalade 5 torkade fikon 1/2 tsk timjan salt
- Fräs kål och lök blanka i smör.
- Tillsätt vin, honung och kryddor. Låt sjuda tills kålen känns mjuk, cirka 10 minuter.
- Skär äpplena i små tärningar och fikonen i småbitar. Blanda dem i kålen mot slutet av koktiden.
- Krydda med timjan och salt. Servera kålen varm eller kall.
PERFEKT TILL JULBORDET!!!